6 mar 2023
Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, jak często i do jakich wypieków będziemy używać takiej formy. Jeśli często pieczesz i preferujesz różne rodzaje ciasta, to nie masz wyjścia, musisz zaopatrzyć się w kilka różnych foremek. Czym wyróżnia się dobra foremka do ciasta? Przede wszystkim jest dostosowana do rodzaju wypieku, równomiernie rozprowadza ciepło oraz ma nieprzywierającą powłokę, która ułatwia wyjęcie gotowego ciasta. Jakie są najpopularniejsze foremki do domowych wypieków?
Pod nazwą tortownica kryją się najróżniejsze formy o okrągłym kształcie. To doskonała propozycja, jeśli chodzi o przygotowanie biszkoptów lub pieczenie sernika czy szarlotki. Okrągłe ciasto jest bardzo efektowne i łatwo się je dekoruje. Takie wypieki prezentują się pięknie na dużym okrągłym talerzu. Metalowe tortownice są najczęściej wyposażone w odpinaną obręcz, która ułatwia wyjęcie upieczonego ciasta i przydaje się podczas jego zdobienia czy wypełniania kremem. Znajdziesz również specjalne okrągłe tortownice z kominem do pieczenia babki albo tortownice w kształcie serca.
Oddzielną kategorię stanowią formy prostokątne i kwadratowe, które wykorzystuje się do pieczenia ciast drożdżowych lub ciast składających się z kilku warstw. Ciasto przygotowane w tego typu formach podaje się pokrojone na niewielkie porcje w kształcie kostki. Foremki prostokątne sprawdzają się doskonale w przypadku wypieku ciasteczek, a foremki kwadratowe stanowią idealny sposób na przygotowanie wielkanocnych mazurków. Prostokątne blaszki mogą mieć najróżniejsze wymiary.
Jeszcze innym rodzajem foremek do ciasta są formy do tarty. Taka foremka jest stosunkowo płytka i sprawdzi się zarówno przy słodkich, jak i wytrawnych wypiekach. Forma do tarty może mieć również wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta. To idealna foremka do przygotowywania spodów na bazie pokruszonych ciastek czy herbatników wymieszanych z masłem.
Warto również pamiętać o różnych foremkach do muffinek. Tego typu foremki do babeczek i ciasteczek mają odpowiednie otwory, do których wlewamy ciasto.
Tortownice mogą mieć bardzo różne wielkości i mogą być wykonane z różnych materiałów. Często wybieraną propozycją są tortownice o średnicy 24–26 cm. Obok standardowych tortownic z odczepianymi bokami znajdziesz tortownice do tortów z bardzo wysokim rantem, które sprawdzą się idealnie w przypadku małych, ale wysokich tortów, a także tortownice z pokrywą, tortownice w kształcie serca czy tortownice jednokomorowe bez odpinanego boku. Tortownice często wykorzystuje się również do przygotowania ciast bez pieczenia, takich jak sernik na zimno czy ciasto z galaretką, jednak przede wszystkim pozwalają one na pieczenie puszystych biszkoptów i innych okrągłych wypieków.
Ile cm może mieć duża tortownica? Tortownice mają najczęściej wielkość od 16 do 30 cm, ale znajdziesz również mini tortownice o średnicy 10–12 cm, które są często dostępne w zestawach, a także formy do pieczenia ciasta składające się z jednego elementu o średnicy 36 cm. Duże tortownice dają możliwość wykrojenia większej liczby kawałków ciasta. Wielkość tortownicy powinna być zawsze dobierana do liczby potrzebnych porcji. Ile można ich uzyskać z konkretnej tortownicy?
Przykładowe średnice -> Ilość kawałków
• 16 cm -> od 6 do 10 kawałków
• 21 cm -> od 10 do 15
• 24 cm -> od 15 do 20
• 27 cm -> od 20 do 30
• 30 cm -> od 30 do 40
Wybierając tortownicę lub foremkę do pieczenia, zawsze warto wziąć pod uwagę to, jakie ciasto będziemy piekli i na jakie okazje, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na rodzaj i wielkość wybranej foremki. Tortownice to niezwykle funkcjonalne akcesoria do pieczenia, które pozwalają upiec efektowne ciasto, a także przygotować najróżniejsze desery. Decydując się na konkretny model, musisz zdawać sobie sprawę, ile kawałków ciasta uzyskasz z danej tortownicy. Obecnie większość form do pieczenia ma wygodne nieprzywierające powłoki, a wiele modeli można bez problemu myć w zmywarce. Ważne jednak, żeby nie porysować powierzchni podczas krojenia ciasta, ponieważ może ona stracić swoje właściwości.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]