24 cze 2016
Jestem uzależniona od bobu. To jest udowodnione. Mogę wydać wszystkie pieniądze, aby zjeść pierwszy bób w sezonie. Na szczęście bób jest teraz z nami na dobre przez najbliższe dni. Także za bób właśnie kocham lato! Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale uwielbiam też wymyślać przeróżne dania z bobem. W tym wpisie przedstawiam propozycję na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo solidną kolację. Grzanki z bobem, chrupiącym bekonem, płynącym serem pleśniowym i pysznymi słodkimi pomidorami to będzie kolejna moja ulubiona pozycja na potrawy z bobem.
Grzanki z bobem
Bób ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Po wystudzeniu obierz.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z dwóch stron, po około 2 minuty. Odsącz na ręczniku papierowym.
Pomidory sparz i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na każdą kromkę połóż plasterki sera pleśniowego, po 2 plastry boczku i połóż bób. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i grzanki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż pokrojone w kostkę pomidory i kilka listków bazylii. Skrop delikatnie dobrą oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.
Grzanki z bobem
Grzanki z bobem
Szakszuka to zawsze trafiony pomysł na śniadanie. Zapraszam na moją wypasioną wersję tej potrawy. Szakszuka z boczkiem, kurkami, serkiem kozim i dużą ilością świeżej kolendry. To idealna śniadaniowa potrawa jak masz dużą rodzinę albo znajomych w domu po imprezie. Na jednej patelni przygotujesz danie dla wszystkich. Moją szakszukę przygotowałam na patelni Bestpan. Wykonana jest z […]
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]