Grzanki z bobem

Jestem uzależniona od bobu. To jest udowodnione. Mogę wydać wszystkie pieniądze, aby zjeść pierwszy bób w sezonie. Na szczęście bób jest teraz z nami na dobre przez najbliższe dni. Także za bób właśnie kocham lato! Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale uwielbiam też wymyślać przeróżne dania z bobem. W tym wpisie przedstawiam propozycję na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo solidną kolację. Grzanki z bobem, chrupiącym bekonem, płynącym serem pleśniowym i pysznymi słodkimi pomidorami to będzie kolejna moja ulubiona pozycja na potrawy z bobem.

Grzanki z bobem
Grzanki z bobem

Grzanki z bobem, bekonem, serem pleśniowym, pomidorami i listkami bazylii

Przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Po wystudzeniu obierz.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z dwóch stron, po około 2 minuty. Odsącz na ręczniku papierowym.
Pomidory sparz i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na każdą kromkę połóż plasterki sera pleśniowego, po 2 plastry boczku i połóż bób. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i grzanki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż pokrojone w kostkę pomidory i kilka listków bazylii. Skrop delikatnie dobrą oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.

Smacznego

Grzanki z bobem
Grzanki z bobem
Grzanki z bobem
Grzanki z bobem