Fondant czekoladowy

20 Sie 2013

Deser, który Wam teraz przedstawiam to ulubiony deser mojego męża. Często w Warszawie odwiedzamy jedną z naszych ulubionych restauracji „Il Caminetto”, gdzie Marcin zawsze zamawia fondant czekoladowy. Nawet jeśli jest jest już „pełny”, a tak jest przeważnie, zabieramy ten deser ze sobą aby przygotować go w domu. Przepraszam, zabieraliśmy, dopóki Kurt Scheller nie pokazał mi jak się go przyrządza. Przepis jest właśnie od mojego mistrza. Myślałam, że jest mega trudny w przygotowaniu, a jest bardzo prosty i bez problemu sama go piekę.
Spróbujcie tego w domu, naprawdę warto. A jeśli lubicie czekoladę to jest deser, który na 100% musi zagościć w waszym jadłospisie.

Fondant czekoladowy

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść razem z masłem. Jaja, żółtka i cukier ubij na gęstą masę. Połącz razem wszystkie składniki. Przygotowaną masę umieść w formie do pieczenia, posmarowanej uprzednio masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-12 minut.
I to wszystko. Naprawdę. Prawda, że proste?

Smacznego!