Curry z dorsza

26 kw. 2013

Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam wyraziste w smaku przyprawy i w związku z tym takie też dania. Było już curry z krewetek, dzisiaj curry z ryby. Curry z dorsza, choć może to być inna, biała ryba. Szybka, pyszna i zdrowa potrawa.

Curry z dorsza

Przyrządzenie:
Filety pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
Ugotuj ryż.
Zmiksuj razem kolendrę, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, kumin, imbir, curry, sól i pieprz.
Na rozgrzanej odrobinie oliwie z oliwek, podsmaż powstałą pastę. Dodaj rybę i smaż mieszając często około 5 minut. Dodaj mleczko kokosowe. Gotuj razem kolejne 5 minut.
Podawaj z ryżem, ja dzisiaj proponuję ryż pełnoziarnisty. Posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego
curry z dorsza
curry z dorsza
curry z dorsza


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]