4 lut 2014
Dzięki temu, że wygrałam zaproszenie na blogu grykuchenne.pl, po raz kolejny miałam zaszczyt być uczestniczką warsztatów Akademii Smaku Siemens. 17.01 odbyło się spotkanie „Przyprawy i zioła: Szczypta smaku”.
Warsztaty poprowadziła Anna Krasucka – dietetyk żywieniowy i założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków”, także autorka popularnych artykułów o tematyce zdrowotnej.
Na spotkaniu dowiedziałam się kiedy najlepiej używać ziół świeżych, a kiedy lepszym wyborem będzie dodanie przypraw suszonych i w pudrze. Zaskakującą „zabawą” było dla mnie rozpoznawanie przyprawy po zapachu i smaku – z zasłoniętymi oczami. Wydawało mi się, że bardzo dobrze umiem je rozróżniać – niestety, okazało się, że nie jest to takie proste, gdy nie widzi się danej przyprawy. Przyznaję się, że w tym zadaniu poległam;)
Prowadząca bardzo ciekawie opowiadała uczestnikom warsztatów o swoich podróżach, podczas których miała okazję poznać wiele oryginalnych i egzotycznych przypraw. Opowiadała to w tak bardzo interesujący sposób, że niemal czuliśmy i smaki i zapachy.
Na warsztatach nie mogło oczywiście zabraknąć wspólnego gotowania, które uwielbiam. Jak zwykle szefami kuchni byli kucharze Studia Kulinarnego Roberta Sowy. I jak zawsze było przepysznie.
Na przystawkę uczestnicy pod przewodnictwem szefów kuchni przygotowali quiche z serem, ziołami oraz karmelizowaną czerwoną cebulą.
Potem była zupa – aromatyczny pikantny krem z soczewicy i marchewki z krewetkami.
Kolejne danie to udo z kaczki confit podane z karmelizowanymi gruszkami, buraczkami w miodzie i sosem rodzynkowym – to danie w dużej mierze przygotowywałam ja:)
I zaskakujący deser czekoladowy z płynną czekoladą i tymiankiem.
Dziękuję po raz kolejny Akademii Smaku Siemens za wspaniałe warsztaty. Pozdrawiam blogerów, których miałam okazję poznać i ponownie (jak miło:) być Umą Thurman – dziękuję Aniu z przypraw mnie.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]